کشور قبرس شمالی از جمله کشور هایی است که به تازگی مقصد مسافرتی و مهاجرتی بسیاری از توریست ها شده است و با مقایسه ی آماری ساده می توان پیشرفت این کشور را مشاهده کرد. آثار تاریخی موجود در این کشور، نشان دهنده قدمت این کشور غنی می باشد که در این مقاله قصد داریم به تاریخچه کشور قبرس شمالی بپردازیم.
معرفی قبرس شمالی
جزیره قبرس که در شرق دریای مدیترانه واقع شده است، سومین جزیره بزرگ پس از ساردنی و سیسیل این دریا می باشد و از شمال با کشور ترکیه، جنوب با مصر، شرق با سوریه و غرب با یونان همسایگی دارد و از بخش های شمال و جنوب غربی توسط کوهستان احاطه شده است.
پایتخت کشور قبرس شمالی شهر نیکوزیا بوده و جمعیتی بالغ بر 70 هزار نفر دارد و آب و هوای مطلوب و معتدل این کشور باعث شهرت بسیار آن در میان سایر کشور ها شده است و سالانه میزبان تعداد زیادی گردشگر از سراسر دنیا می باشد و از شهرهای مهم قبرس شمالی می توان به فاماگوستا، نیکوزیا و گیرنه اشاره نمود.
بیشتر بخوانید:شهر نیکوزیای شمالی (لفکوشا) در قبرس شمالی
بیشتر بخوانید:شهر گیرنه قبرس شمالی
تاریخ کشور قبرس شمالی
جزیره قبرس همانطور که از نقشه پیداست، در محل تلاقی سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا واقع شده است و این موضوع باعث اهمیت این کشور از نظر استراتژیکی در طول تاریخ بوده است و در دوران تاریخی مختلف بخشی از امپراطوری های رومی و بیزانس، پایگاه مرزی صلیبیون و فراک ها ( یکی از قبایل متعدد کنفدراسیون غربی ژرمن )، مستعمره هیتیها، آشوریها، مصریها، ایرانیان، یونانیها، رومیها، بیزانسیها، عثمانیها، اعراب و همچنین انگلستان بوده است .
این کشور تا قبل از سال ۱۵۷۰ تحت سلطه اروپاییان بوده و بعد از سال ۱۵۷۰ تا سال ۱۸۷۸ امپراتوری عثمانی، این کشور را برای مدت حدود سیصد سال تحت اختیار خود داشته است و پس از سال ۱۸۷۸ امپراتوری عثمان برای جلوگیری از تهدید های کشور روسیه، تن به اجاره این کشور به انگلیسی ها داد.
به گفته باستان شناسان و تاریخ شناسان، این کشور تا حدود ۱۰۰ سال در اختیار انگلیس بوده و در سال ۱۹۶۰، مردم این کشور با دولت بریتانیا درگیر و پس از سال ها و برای اولین بار اعلام استقلال می کند که در این میان نیز در سال ۱۹۲۳ امپراتوری عثمان فرو پاشیده و جمهوری ترکیه شکل گرفت.
آثار تحت سلطه بودن این کشور توسط انگلیس هنوز هم در صحبت کردن مردم این کشور و حتی فرهنگ رانندگی قابل مشاهده است.
شکل گیری کشور قبرس شمالی
همانطور که گفته شد، حکومت مستقل قبرس در سال ۱۹۶۰ بر پایه مشارکت جوامع ترک و یونانی شکل گرفت و رهبران سه کشور انگلیس، یونان و ترکیه به همراه رهبران دو بخش قبرس، در ۱۱ فوریه پیمانی را به امضا رساندند که مسائل جزیره به نسبت ۷ به ۳ میان یونانی تبارها و ترک تبارها تقسیم می شد.
نمایندگان ترک در سال ۱۹۶۳ درپی یک سری اختلافات که بر سر شیوه اجرای توافقنامه و مسائلی دیگر بود، از جزیره قبرس بیرون رانده و این سرآغاز درگیری و اختلافات در جزیره شد و درآخر با شدت گرفتن درگیریها بین یونانی تبارها و ترک تبارها، سال ۱۹۶۴ نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد، ماموریت برقرای صلح و امنیت در این جزیره را گرفتند.
در سال ۱۹۷۴ میلادی دولت سراسقف ماکاریوس سوم، رئیسجمهور وقت قبرس، طی کودتایی که به تحریک حکومت نظامیان یونان شکلگرفته بود، سرنگون و کشور ترکیه با استناد به موقعیت خود به عنوان یکی از تضمین کنندگان حق حاکمیت قبرس، یگانهای ارتش خود را در شمال این سرزمین مستقر کرد که در واقع باعث تقسیم این جزیره به دو بخش شمالی و جنوبی شد.
در نهایت در سال 1983 بخش ترک نشین قبرس شمالی به پشتوانه ترکیه اعلام استقلال کرده اینگونه قبرس شمالی شکل گرفت.